Brezplačna poštnina*

Za vsa naročila v vrednosti nad 40€

je dostava brezplačna. Za naročila v vrednosti

pod 30€ je strošek dostave 3,50€.

RECEPT: Kvinojin kruh

Kruh velja za osnovno živilo, saj ga večina ljudi uživa vsak dan. Sama sem zadnja leta veliko iskala kakovosten kruh in praktično ga je nemogoče najti. Slednje je še težje, če si občutljiv na gluten in ne uživaš živalskih produktov. Vendar če tudi ne pazite na to, je težko najti kruh iz samo osnovnih sestavin, saj vsebuje vsaj še kakšen dodatek, ki poskrbi za to, da je kruh mehkejši, lepši, dlje svež in zato privlačnejši za potrošnika. Dejstvo je, da imamo največ nadzora nad tem, kaj je v kruhu, če si ga spečemo doma. Meni osebno ni težko pripravljati stvari doma, saj sem navajena, da večinoma kupujem samo osnovna živila. Tako sem se velikokrat lotila pripravljanja domačega brezglutenskega kruha. Ampak žal zato rabiš veliko časa, dela in predvsem pospravljanja. Ne maram gnetenja, vzhajanja in pacanja z moko. In kruh še vedno ni tako zdrav, kot bi si želala. Zaradi tega sem bila še bolj vesela, ko mi je uspelo narediti kruh iz moje najljubše žitarice, to je kvinoje. Če je do zdaj še niste uživali, naj vam povem, da je kvinoja z beljakovinami (vsebuje jih več kot katerokoli drugo žito) in rudninami bogato živilo, je enostavna za prebavo in ne vsebuje glutena, zato je priporočljivo, da jo uživate čim pogosteje.

 

RECEPT ZA HLEBČEK KVINOJINEGA KRUHA:

Sestavine:

- 320 g kvinoje + 1 liter vode

- 45 g chia semen + 1,5 dl vode

- 45 g kokosovega olja (lahko tudi olivno, ampak kokosovo je bolj zdravo za recepte, ki vključujejo toplotno obdelavo)

- 1 čž sode bikarbone

- 3 čž jabolčnega kisa (lahko tudi sok limone)

- sol po želji

Navodila za pripravo:

1. Kvinoji prilijemo liter vode in pustimo namakati čez noč.

2. Chia semenom dodamo 1,5 dl vode, dobro premešamo in pustimo stati čez noč.

3. Kvinoji odlijemo vodo in jo dobro splaknemo (priporočam pa, da to storite še enkrat prej med samim namakanjem in tudi pred namakanjem).

4. Kvinojo damo v zmogljiv multipraktik in dodamo ostale sestavine (chia semena, kokosovo olje, sodo bikarbono, jabolčni kis in sol) ter pustimo mešati 3 minute. Sama sem enako poskusila s paličnim mešalnikom in je tudi tako uspelo, da sem dobila zmes, kot je prikazana na sliki.

5. Gladko maso, ki seveda še vsebuje tudi nekaj cele kvinoje, zlijemo v pekač (uporabila sem pekač 26X12 cm), ki ga pred tem obložimo s papirjem za peko. Če si ne želite trde skorje kruha, pokrijte pekač pred pečenjem še s folijo.

6. Pečemo 90 minut pri 160 stopinj Celzijah.

 

Povzeto po: https://www.suzanafridl.si/kvinojin-kruh/